Home Tips en Inspiratie Zo onderhoud je je houten vloer in de zomer

Zo onderhoud je je houten vloer in de zomer

Zomer: heerlijk! Tijd om ook je parket wat vakantie te gunnen. Met deze onderhoudstips voor de zomer leg jij je houten vloer van The Twelve in de watten.

Hout leeft. Ook je houten vloeren volgen het ritme van de seizoenen. Je parket zet lichtjes uit of krimpt een weinig bij verandering in de luchtvochtigheid. Geen probleem: de houten vloeren van The Twelve kunnen daar tegen. En toch mag je bij extreme temperaturen lief zijn voor je parket. Want bij een hittegolf heb je grotere kans op barsten en vervormingen. 

 

Luchtvochtigheid regelen voor je houten vloer

Je parket is het gewoon om te ‘werken’. Bovendien zorgen het kliksysteem en de legpatronen van je The Twelve-parket ervoor dat je houten vloer de ruimte heeft om te krimpen en uit te zetten. Deze meerlagige houten parketvloeren hebben ook  minder last van temperatuurschommelingen omdat hun toplaag verstevigd is door een onderlaag van stabiliserend naaldbomenhout. Zo zal je houten vloer nauwelijks krimpen, uitzetten of kromtrekken. Toch vermijd je best een te hoge luchtvochtigheid in huis. En bij een hittegolf kan die wel behoorlijk stijgen. 

 

  • Verlucht 20 minuten per dag. Koelt het ‘s avonds wat af? Zet de ramen tegenover elkaar open. Daar worden niet alleen jij en je huisgenoten vrolijk van. Het zorgt er ook voor dat de luchtvochtigheid in je huis daalt. En dat vinden je houten vloeren dan weer heerlijk. Sowieso is het een goed idee om je huis elke dag  ‘s morgens en ‘s avonds gedurende 10 minuten duchtig te verluchten. Zo zorg je dat de luchtvochtigheid in huis altijd optimaal is.
  • Zet je planten aan de deur. Kamerplanten verhogen de luchtvochtigheid in huis. Waar ze in de winter een zegen is voor een ‘droog’ huisklimaat, kun je ze in de zome best even op vakantie sturen naar je tuin.
  • Check je hygrometer. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 30% en 60%. Met een hygrometer kun je dit perfect meten. Is het klimaat in huis altijd net iets te vochtig? Dan kun je overwegen om luchtontvochtiger aan te schaffen. Die onttrekken het overtollige vocht uit de lucht en koelen die ook. Sommige luchtbevochtigers hebben een ingebouwde hygrometer: ze slaan vanzelf aan wanneer dit nodig is.
  • Beperk de airco-tijd.

Parket oliën bij zomerse temperaturen? 

Een massief houten parketvloer heeft tweejaarlijks voeding nodig. Voor dat onderhoud gebruik je kwaliteitsvolle parketolie, vernis of boenwas. Die moeten goed uitdrogen voor je de vloer weer gebruikt. Zolang de temperaturen onder de 38°C blijven, is de zomer hier ideaal voor.

Een meerlagig houten parket van The Twelve heeft dat intensieve onderhoud niet nodig. Hier volstaan wekelijks stofzuigen of licht vochtig dweilen. Wil jij je vloer eens grondiger reinigen en opfrissen tijdens de warme maanden? Dan staan The Twelve Parketzeep en The Twelve Onderhoudsolie voor je klaar.

Vloer leggen, parket laten acclimatiseren

Je vakantie gebruiken om eindelijk die nieuwe parketvloer te leggen? Slim gezien. Zorg wel voor de ideale omstandigheden.aat je houtenvloer ook altijd drie tot zeven dagen in de kamer acclimatiseren  – liefst onder gesloten verpakking. Kies een dag die niet te warm is, met een luchtvochtigheid tussen de 30 en 60%. 

Op welke vloer jij van zomer tot zomer wil lopen thuis? Kies je favoriet uit de persoonlijke parketvloeren van de The Twelve!

Ontdek je parketvloer

Zoek jouw verkooppunt

Eentje uit The Twelve kiezen? Wandel binnen bij onze verdelers en voel de warmte van het hout en de afwerkingsgraad van elke vezel. Onze vakmannen staan je graag met raad en daad bij om je te helpen bij je keuze.